top of page

Mediation bij arbeidsconflict

Arbeidsconflict

Na een huwelijk of samenlevingsverband, is een arbeidsrelatie de meest intensieve vorm van het bij elkaar betrokken zijn. Afhankelijk van het aantal uren dat je werkt, breng je immers een groot deel van je tijd door met collega's, werkgever, directie of Raad van Bestuur. Maar waar wordt samengewerkt met anderen, is de kans op een conflict altijd aanwezig. Als het zover komt, wat dan?

Miscommunicatie

Hoewel de meeste mensen alles zeggen en doen vanuit hun beste bedoelingen, wordt dat door anderen niet altijd even goed begrepen. Miscommunicatie is niet voor niets de grootste veroorzaker van conflicten. Dat werkt zo binnen gezinnen en liefdesrelaties en is onder collega's niet veel anders. Ruzie op de werkvloer lijkt soms moeilijk op te lossen. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn en uitlopen van ziekteverzuim tot ontslag of slepende rechtszaken. Om nog maar niet te spreken over een verziekte werksfeer, die ook negatief uitwerkt op de rest van het bedrijf. Kortom, een arbeidsconflict kost veel tijd, energie en geld.

Voorkomen is beter dan genezen

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, is het verstandig om bij een beginnend conflict zo snel mogelijk een arbeidsmediator in te schakelen. De voordelen van mediation zijn groot. Mits tijdig ingeschakeld, kan veel ellende worden voorkomen. Bij arbeidsmediation gaat het om de belangen van partijen, niet om het halen van het gelijk. Een mediator stapt volkomen neutraal het conflict binnen en luistert naar beide partijen zonder een oordeel te vellen. Vervolgens helpt hij de belanghebbenden om met elkaar in gesprek te komen en samen te zoeken naar een oplossing. 

Resultaat van de mediation

Vaak klaart de lucht al snel en kunnen de belanghebbenden weer met elkaar door één deur. Dit komt de algemene sfeer van het bedrijf ten goede. Maar ook als de conclusie van partijen is dat ze afscheid van elkaar gaan nemen kunnen hier in mediation goede afspraken over gemaakt worden. Dit voorkomt slepende rechtszaken en zorgt ervoor dat beide partijen weer verder kunnen.

Gespecialiseerde arbeidsmediator

mr. Roelfina Lesage is een ervaren arbeidsmediator. Regelmatig wordt zij ingeroepen bij conflictsituaties op de werkvloer. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, houdt ze beide partijen een spiegel voor, kweekt ze begrip voor elkaar en brengt ze het gesprek op gang. De waarde van mediation is niet uit te drukken in geld, maar het levert veel op. Want een prettige werksfeer waarin medewerkers goed met elkaar om gaan is goud waard.

Aangesloten bij:

bottom of page