top of page

Mediation bij scheiding

Echtscheiding

Bij het ene paar hangt het al jaren in de lucht, bij het andere stel komt het als een donderslag bij heldere hemel. Maar of je er nu lang over hebt gedaan om te beslissen om uit elkaar te gaan of kort, scheiden is en blijft een pijnlijk proces. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. RR Juristen en Mediators helpt u tijdens deze moeilijke periode en ontzorgt u vanaf het begin van het traject tot na de uitspraak van de scheiding.

Uit liefde bij elkaar, met respect uit elkaar

Dit is onze leidraad bij uw scheiding.

Wanneer u gaat scheiden is het mediationproces een uitstekende manier om afspraken te maken over bijvoorbeeld de boedelverdeling, het ouderschapsplan etc. Gezamenlijk gemaakte afspraken in plaats van zaken die u door de rechter zijn opgelegd, verkleinen de kans op onenigheid achteraf.

Het traject

Scheiden kan op twee verschillende manieren: eenzijdig of gemeenschappelijk. Dit geldt zowel voor beëindiging van een huwelijk als voor beëindiging van een geregistreerd partnerschap waarbij minderjarige kinderen waarover u het gezag heeft zijn betrokken. 

Eenzijdig

Als uw partner niet toestemt in een scheiding, kunt u eenzijdig de echtscheiding aanvragen bij de rechter. Als één van beiden niet wil scheiden, is in veel gevallen een gang naar de rechter nodig. Zeker wanneer u lijnrecht tegenover elkaar staat, kan dit traject erg lang duren, is daarnaast zeer kostbaar en geeft veel onrust en stress. Bijkomend nadeel is dat de verdeling van uw spullen en gelden (de zogenaamde ‘boedel’) pas na de uitspraak aan de orde komt. Voor een eenzijdig verzoek heeft u verplicht een advocaat nodig. RR juristen & mediators kan u hierbij niet helpen.

Gemeenschappelijk

Met een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding, kunt u veel narigheid voorkomen. Hiervoor kunt u wél bij ons terecht. Bij dit verzoek wordt tegelijkertijd een convenant ingediend waarin alle gemaakte afspraken, van de omgangsregeling met de kinderen tot en met de verdeling van de boedel en pensioenen, zijn opgenomen. Op het moment dat de rechter de scheiding uitspreekt is de gehele scheiding geregeld.

Indiening van een gemeenschappelijk verzoek heeft grote voordelen:

U hoeft niet zelf naar een advocaat of naar de rechtbank.

U bespaart flink op de kosten.

Alle afspraken zijn afdwingbaar doordat de rechter het convenant opneemt in zijn uitspraak. De praktijk leert dat er geen of veel minder onenigheid ontstaat omdat de afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Mocht er in de toekomst toch onenigheid ontstaan, dan is er geen gang naar de rechter nodig om nakoming af te kunnen dwingen.

Wat RR juristen & mediators voor u kan betekenen bij echtscheiding

RR Juristen & Mediators begeleidt u gedurende het gehele traject. Het doel van dit mediationtraject  is om samen tot goede onderlinge afspraken te komen. Ook als het gaat om ontbinding van een samenlevingsovereenkomst bent u bij ons aan het juiste adres.  Uiteraard bent u voor een groot deel vrij om met elkaar af te spreken hoe u de zaken wilt verdelen, welk bedrag aan alimentatie betaald moet worden, hoe vaak u de kinderen kunt zien en dergelijke. Daarnaast is er echter een aantal zaken die wettelijk geregeld moeten worden, of zijn er normen waar niet (zomaar) van afgeweken mag worden. Soms kunnen afspraken leiden tot (fiscale) gevolgen die voor u op voorhand niet duidelijk zijn. Wij geven u hierover de juiste informatie en wijzen u op de mogelijke gevolgen voor de lange termijn. Gedurende het traject kunt u met al uw vragen bij ons terecht. Wij raden u aan om pas uw handtekening onder het convenant te zetten als het voor u precies duidelijk is wáár u voor tekent en wat daar de gevolgen van zijn.

Het belang van de kinderen

Het belang van de kinderen staat voorop. Daarom vinden wij het belangrijk dat u bij ons de gehele scheiding kunt regelen. Niet alleen een goed ouderschapsplan, maar ook de financiële en fiscale gevolgen van uw scheiding komen aan bod en worden geregeld. Onze visie hierin is dat, als u kiest voor een scheiding, uw relatie als partners goed afgesloten moet worden zodat uw relatie als ouders de rest van uw leven in stand kan blijven. Als kinderen behoefte hebben aan een gesprek met de mediator, bieden wij hier altijd de gelegenheid toe. 

Convenant & ouderschapsplan

De financiële afspraken worden vastgelegd in het convenant. De afspraken over het ouderschap worden vastgelegd in het ouderschapsplan. RR Juristen & Mediators heeft een goede samenwerking met een advocaat die voor u de echtscheiding aanvraagt bij de rechtbank. Dit mag volgens de wet namelijk alleen door een advocaat gebeuren. Zelf heeft u hier echter geen omkijken naar. Wij regelen dit voor u. Dat betekent dat u dus niet alsnog naar een advocaat moet om uw scheiding aan te vragen. RR juristen & mediators begeleidt u en regelt het gehele proces voor u.

Samengevat

Kortom, u bent bij RR Juristen en Mediators aan het juiste adres voor zaken zoals:

ouderschapsplan;

alimentatieberekeningen;

boedelverdeling;

echtscheidingsconvenant;

gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding.

Aangesloten bij:

bottom of page